Ordningsregler

Vi förvaltar huset själva och har alltså inte någon anställd fastighetsskötare. Vi måste därför be alla hjälpa till att hålla ordning och snyggt i området. Kan vi inte gemensamt sköta dessa saker måste vi ta extern hjälp, vilket leder till höjda avgifter.

Brf Vårthus är en bra och trivsam förening. Vi hoppas och tror att du skall trivas här och samtidigt bidra till att öka gemenskapen och den allmänna trevnaden i området.

Styrelsen brukar anordna träffar med de boende där vi alla träffas och gör en gemensam insats med diverse arbete inom föreningens område. Har du själv specialkunskaper inom ett visst område är detta värdefull information, om du tex är snickare kan du bistå med hjälp vid snickeriarbete, detta kan i sin tur leda till att hålla föreningens kostnader nere.

Känner du för att hjälpa till med något i föreningen kan du vända dig till styrelsen för mer information och upplysning. 

Kom ihåg att det är vi själva som skapar den boendemiljö som vi förtjänar och som många avundas oss.

Tvätthuset

  • Ingen tvätt efter kl 20:00
  • Ingen tork efter kl 22:00
  • Lämna tvättstugan i samma skick som du vill finna den nästa gång.

 Cyklar

Cyklar parkeras endast i cykelställ på gården.

Fester och sammankomster

Tänk på att gården fungerar som en resonanslåda. Ljud förstärks. Stäng dörrar och fönster. Visa hänsyn till dina grannar. Det skall vara tyst efter kl 23:00. Meddela gärna med lapp i förväg om större festligheter är planerade. 

Soprum

I soprummet får endast hushållsavfall kastas. Grovsopor får inte ställas i soprummet (du ansvarar själv för att forsla bort detta).

Gårdsregler

Entre/ Gårdsdörrarna skall hållas stängda. Dörrarna är av trä och tar därför skada av regn.

Vi har alla ansvar för att gården hålls städad.

Källarförråd & trapphus

Får ej användas som förrådsutrymme, detta pga brandsäkerhet.

Rökning på innergård, balkonger, i trapphus och övriga gemensamhetsutrymmen är förbjuden.

Renovering & ombyggnation

En medlem är skyldig att kontakta styrelsen vid planerade reparationer eller ombyggnationer när det gäller VVS och el.

Det innebär att innan en reparation eller ombyggnation kan påbörjas ska styrelsen ha godkänt de entreprenörer som ska utföra arbetet. Ett grundläggande krav är att tillfrågade entreprenörer är certifierade för arbete inom VVS- och elområdet.

Huvudentré

Dörren öppnas inifrån med knapp. Ej med vred.

Eldning i kakelugn

Eldning i kakelugn är inte tillåten.

Balkongregler

En del bostadsinnehavare i vår förening har fått möjlighet att bygga balkong. Balkongerna är inte gemensamma men de är en väsentlig del av husets fasad. Det är därför viktigt att balkongerna ser trevliga ut, inte bara för den som använder den utan även för dem som bor runt omkring. För allas trivsel vill styrelsen informera om följande:

Balkonglådor
  • balkonglådor och dylikt skall placeras på insidan av räcket. När du vattnar dina växter, tänk på att jord och vatten inte rinner ner till grannen under.
Belysning
  • tillfällig belysning till t.ex. jul kan sättas upp på räcket, däremot undanbedes blinkande lampor. Installation av eluttag för utomhusbruk skall utföras fackmannamässigt. Övrig belysning på balkongerna är tillåtet men skall vara avskärmat.
Ljudnivå
  • precis som alltid när man befinner sig i lägenheten så ska man se till att inte störa sina grannar. Radion kan kanske lämnas inne i lägenheten istället för att få stå med på balkongen. Då man gärna sitter ute med goda vänner får man försöka tänka på ljudnivån. Med hänsyn till alla dina grannar som har fönster mot gården bör det vara tyst på din balkong efter klockan 22.00 söndag – torsdag och efter klockan 23.00 fredag – lördag.
Snö och istappar
  • det är obligatoriskt att sköta snöröjningen av egen balkong. Balkongägaren har strikt ansvarar för sin balkong. Snö och istappar skall skyndsamt borttagas. Vid eftersatt underhåll av balkong kan styrelsen omedelbart anmoda balkonginnehavare att åtgärda försumlighet.
Vad som bör undvikas på din balkong
  • skaka inte mattor, sängkläder och dylikt från balkongen
  • soppåsar skall inte ställas på balkongen, fåglar hackar sönder påsen och sprider avfallet
  • det är inte trevligt för boende runt dig att se dina kläder och dylikt hänga på balkongräcket
  • att ha förvaring av diverse bohag som inte hör till en normal balkongmöblering
Infravärme
  • på balkongerna är tillåtet men får inte sättas upp på fasaden.
Vindskydd
  • vindskydd av t.ex markisväv ska godkännas av styrelsen.
Vad som inte är tillåtet avseende din balkong
  • rökning & grillning är förbjudet på balkongerna samt på vår innergård.
  • göra åverkan på fasaden genom att t.ex. sätta upp markis, utomhus- eller parabolantenner, skyltar eller dylikt
  • glasa in balkongen (dessutom bygglovspliktig)
  • tillstånd att borra i fastighetens fasad medges ej då det lätt blir sprickor i fasaden. Borrning i balkongdörrens träram sker på balkonginnehavarens eget ansvar och bör undvikas.
  • fåglar får ej matas.
  • gasolbrännare på balkong är ej tillåtet på grund av brandrisk.

Styrelsen ber därför att du följer det ovan skrivna. Du kan bli tvungen att bekosta återställande i ursprungligt skick i det fall skador/åverkan skett på fasad eller balkong.